Pages

Sunday, January 30, 2011

Pre-Pro

Gonna sit for my 1st Pre-professional Exam next week! huuuu

7th-11th Feb 2011

Great timing huh..right after CNY. Which means I'm not coming back this CNY hols. But nvm, looking on the bright side, I get to study during the cuti. Cause we don't have study week before exam period.

Seriously I don't have that fighting spirit to get any As this time.. Perhaps my dad should give me prezzie if I get better results like he used to? Abah, tolong la bace blog kite. hihi. 

Anyways, been studying this weekend, and for the first time in my life, I could feel the satisfaction..  Studying IS FUN. XD  No wonder people always say: study because you want to know, not just because of you wanna get good results. (eventho the latter should be considered true :P)

All the best my comrades :) 

Jangan hampakan harapan orang2 yang telah menaruh harapan itu :D (asal cam pelik?cam ayat Prof J laa mihihi)

Saturday, January 22, 2011

ZooLogy

Salam.

Ni nak cerita sikit.
Pada hari rabu yang lepas, kami sekelas 45 org bersama2 lecturers (Dr. BoBo & Dr. Solah) dentists (Dr. Salwana & Dr. Zeti) & staff nurse telah turun ke KL membuat rombongan meminang melawat Zoo Negara. Haaa igt kitorang ni dah besar2 gajah takde school trip ke? Best kotttt (eleh setiap kali ade chance nak kuar je mesti excited). Dengan aku yang tertinggal purse kat bilik terpaksa berlari2 pukul 6.45 pagi tu, terpaksa pulak berlari2 lagi untuk kejar bus yang hampir2 nak tinggalkan aku. sampai atiii tauu -_-'.

Lepas tu biasela, bile dah naik bus je mesti mata akan automatic jd kuyu. 3jam tu adalah waktu tidur yang berkualiti ye adik2. Sampai2 je kat Zoo, Dr. BoBo telah memaksa kami beratur ikut kumpulan pastu berjalan dlm 1 barisan dari pintu gate ke entrance zoo, ala2 military gitu. aduyaiii. Kitorang kan siap ade nametag lagi tau, ikut warna kumpulan. haha comell kann.. not.

Saje letak name pendek2 bia orang tak nampak
Lepas tu kami semua di bawa masuk ke 1 bilik ni untuk hadiri seminar. Seminar on animal's dentition. Jumpe la dgn Dr. Felix selaku Deputy Director kat Zoo tu. Seminar tu same mcm lecture kat kelas sbb kitorang sume take note apa yg Dr cerita, quite interesting sbb byk info2 yg kitorang tak tau. For intance, snakes don't possess any muscles of facial expression, so it's hard to know whether they're sick or not. Unlike primates who often express their sickness through their face. Poor snakes.. Probably that's why Voldemort can't smile.

Kemudian kami beralih ke hospital zoo yang comel itu, untuk melihat bagaimana haiwan2 dirawat. Dapat pegang puma, musang, beruk, biawak.. (asal binatang2 ni mcm familiar je kt uia huhu). Before treatment, they have to anesthetize the animals to prevent any chaos. Dari luar cage tu, pekerja akan sumpit bius yg ada dalam syringe and inject kan dekat haiwan berkenaan. So agak2 bila haiwan tu dah pengsan bolehla usung die masuk operation room. wahh.

Sebenarnya puma tu je yang sakit, haiwan yg lain tu kitorang nak examine gigi mereka je. Puma tu ade ear tumor, kesian gile sbb puma tu tak selera makan sbb kena chemotherapy. Huuu. Pastu bile check gigi puma tu, ada sulcus calculus rupenye.. (Calculus ni mcm plaque yg dah keras la ). So kena la buang calculus die. hehe. Musang and beruk tadi takde calculus so Dr cakap takyah buat scaling. hihihi. Sorry tak boleh upload gambar sbb staff zoo tu tak bagi~ nanti la I edit blurr2 kan pics bg uollss tgk ok? :P


And then kitorang makan lunch yg lazat (sbb free) and then ade zoo tour untuk siapkan assignment. Ingat saje2 je ke pegi zoo? Masuk assessment marks tau, siap ada attendance sheet lg. huhu. So gerak la in group, aku dalam group carnivore. Jalan punya jalan, ingatkan nak naik tram, sekali ketua kumpulan dah lesap dgn kupon2 tram skali. huhu terpaksa la I jalan kaki masuk savannah walk. Jibby jadi mangsa dgr aku membebel. haha. Dah penat jalan sebenarnya, tapi lepas tgk otter aka memerang aka beaver terus jadi mcm hyper sekejap. I jumpe Justin Beaver Bieber you! ohemgee.

Mase group lain tgh seronok2 tgk animal show (ada parrot, anjing laut kecik, anjing laut gemok), group kitorang baru nak naik tram. Wahh nikmat gile naik tram sbb ada angin ape sume, huhu. Dah habis tour tu, kitorg berkumpul balik.. sbb dpt minum tea! O yeahh best nye makan~

Kalau dah perempuan tu perempuan jugak la kan. So before balik tu kitorang singgah kejap (kejap ke?) kat souvenir shop. Comell nye bnde2 kat situuu hihihi. Aku pun beli la hat satu. konon2 tourist la jln2 pakai topi padahal dah nak naik bus :P. After amik gambar beramai2 kami pun gerak pulang ke Kuantan. Sob3.

Nampak tak I kat blakang yg pakai hat tu? Sebelah Datin lagi tuu XD



ps: nak upload manyak2 gmbr lg tapi lupe nak amik kat fariha. biasela org miskin takdek camera sniri. hehe.

Wednesday, January 5, 2011

2011

Salam.

Happy New Year everybody!

Still searching for new year's resolutions.. cause from what I heard, you have to set targets that you'll be able to fulfill. But how do you know whether you can achieve something if you haven't aim for that something? So my conclusion is, don't listen to others :D Set your own goals, and with all your might, go for it! (through permissible ways i mean)

But I keep setting the same goalS every year (study awal, siapkan homework on time, jgn xerox org, jgn tido dlm kelas, jd gemok etc etc) and keep failing to achieve em.. haha those things are from school years.

Anyways, there's loads more to do other than thinking about the resolutions.. So to start off, let's thank our Creator for giving us the chance to breathe and improve ourselves, and pray to Allah for a great year ahead :)


Oh Allah, the Most Gracious and Most Merciful,
enrich us with Your bountiful wisdom.
Show us the true ways of Islam, as you have manifested in the Holy Quran. 
Guide us to the light and virtues towards the hereafter, and let us not astray by the worldly matters.







ps: am blogging through my new lappy! happyyy :p

flickr stream.

www.flickr.com
frzee's geoforest park photoset frzee's geoforest park photoset

Followers